Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Липсва доверието между страните членки на ЕС

Мария Габриел, евродепутат, в Investbook, 17.08.2016

Мария Габриел, евродепутат, зам. председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Габриел, евродепутат, зам. председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преминаваме плавно, но по решителен начин към функционирането на новата европейска агенция за гранична и брегова охрана, която ще избегне недостатъците на Frontex, които му пречеха да има бърза реакция при криза. Това каза Мария Габриел, евродепутат, зам. председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„Благодарение на мобилизацията на българските евродепутати в комисията по правосъдие и вътрешни работи България бе включена в обсега на действие на Frontex. В първоначалното предложение на комисията обхватът на действие включваше само държавите членки на Шенгенското споразумение"

Не Европа закъсня, за да предприеме мерки по туширане на кризата с бежанците, а европейските страни, подчерта Габриел. „ЕС много бързо предложи система от 10 точки, но от държавите членки зависи дали ще има резултат. Ако нещо липсва, това е доверието между страните членки“.  

Габриел коментира и отношенията между Европейския съюз и Турция, като каза, че споразумението от 20 май е „ключово“ и „въпреки критиките, то работи - с 97 % са намалели пристигащите мигранти“ .

В разговора бяха засегнати и темите за либерализацията на визите за Турция, както и дали Европа вече е подготвена за диалога с Великобритания, която реши да напусне съюза. Предстоящите избори в САЩ и най-подходящия за Европа кандидат, както и отношенията Русия – Европейски съюз също бяха в кръга на обсъжданите теми.

 

Последни новини
Още от Investbook