Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Не е изключена корекция при S&P 500 през следващите 2-3 седмици

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването Investbook, 16.08.2016

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силният ръст при широкия индекс S&P 500 все пак трябва да бъде коригиран. Очакванията са за корекцията от 4-5% от новите върхове, след която прогнозите сочат, че пазарът ще намери сила за позитивно развитие. Сериозен фактор за корекция може да се окажат президентските избори в САЩ. През следващите 2-3 седмици също може да се очаква подобно развитие с оглед на по-ниската ликвидност на пазара в сравнение с останалите месеци. Това каза Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира още влиянието на Brexit върху пазарите и британската икономика. По думите му европейските и американските индекси показаха силен ръст от провеждането на референдума във Великобритания. Някои от факторите, които повлияха на тяхното представяне са липсата на лоши новини, позитивното развитие на американската икономика, забавянето на вдигането на лихвените проценти от Фед, силния растеж на азиатските пазари и др. Негативно е влиянието на Brexit върху британската икономика към момента, коментира още той. Цените на недвижимите имоти продължават да падат, а оттам и покупателната способност на някои части от населението. Ако се случи реален Brexit, ще има отлив на капитали, отбеляза експертът. Последните данни за индекса на потребителските цени във Великобритания показват, че има внос на инфлация поради слабия паунд, който загуби около 10% след решението на британците да напуснат ЕС. 

В момента Европа продължава да бъде във фокуса на инвеститорите като подценен пазар, но с много условности, смята Георгиев. Въпреки ниската волатилност на българския пазар и липсата на корелация с останалите пазари, все пак се наблюдава позитивно развитие на него. Негативни ефекти от страна на Brexit засега не се наблюдават, посочи той. Румънският пазар се представя изключително добре. Икономиките на България и Румъния продължават да се развиват стабилно и вътрешното търсене се превръща в основен двигател на техния растеж през последните две тримесечия.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook