Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Банките в България издържаха успешно изпита си

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в Investbook, 15.08.2016

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатите от стрес тестовете на банките в България са значително над средните за Европа – почти 2 пъти над средното ниво за повечето от банките в еврозоната и около 4 пъти над минималното регулаторно изискване от 4,5% за капиталова адекватност. Това каза бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му акцентът след проведените стрес тестовете в българския банков сектор ще падне основно върху двете банки, при които е направена препоръка за преструктуриране на дейността и освобождаване от определени активи, както и за увеличаване на капитала в рамките на следващата приблизително една година. Важно ще бъде след 6 месеца да има видими резултати, свързани с изпълнението на тези препоръки, за да има кредибилност в системата, отбеляза Дацов. 

Според финансиста сравнение между стрес тестовете на банките в Европа и България трудно може да се направи, но от гледна точка на най-важния показател, той отбеляза, че нивото на капиталовата адекватност на капитала от първа редица на банките в България достига близо 19%, докато средно за 51-те европейски банки е около 11-12%. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook