Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Бъдещето на отрицателните лихви

Джеф Блек в Investbook, 10.08.2016

Джеф Блек, Bloomberg News – Франкфурт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джеф Блек, Bloomberg News – Франкфурт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да стимулират развитието на икономика, отрицателните лихви трябва да се прехвърлят много бързо от банките към реалната икономика, но те не го правят и създават проблеми. Това каза Джеф Блек, Bloomberg News – Франкфурт, в своя коментар за отрицателните лихви в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Хората, които инициират политиката на отрицателни лихви искат банките да дават повече заеми на домакинствата и компаниите и да изиграят своята роля в увеличаването на икономическия растеж, обясни Блек. "В сегашната среда, когато икономическият растеж е нисък, банките не искат да поемат такъв риск. Това означава, че отрицателните лихви намаляват приходите на банковия сектор, което ги прави непопулярна политика и трудна за поддържане в дългосрочен план“.

"В големите, развити икономики, като Япония, Еврозоната и САЩ паричната политика е много експанзивна. Дори в САЩ, където тя се затяга. Но развитието за в бъдеще ще се опира на това какво се случва в развитите общества и как ще помогнем на растежа. Но в обозримото бъдеще най-вероятно много банки ще възприемат тази политика". 

Анализаторът коментира и дали е стабилна сегашната среда на отрицателни лихви в дългосрочен план, вероятността да видим отрицателни лихви в САЩ, както и до колко сериозно се сблъскваме с проблема „валутни войни“.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook