Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ще имаме ли ядрени реактори в кухнята?

Боян Рашев в Investbook, 09.08.2016

Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в зелена енергия излизат солено на крайния потребител. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор на denkstatt в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. В Европа имаше спад на инвестициите във вятърна енергия, а сега пак има раздвижване, каза Рашев. 

"Вятърната енергия допринася цената на електрическата енергия да е много висока. Основен фактор за това е, че тази енергия е много трудна за контрол. Трябва или да имаш силно потребление в пиковете, или да имаш механизъм за складиране. А за сега няма технологично решение за складиране на огромни количества енергия".

На въпроса коя е енергията на бъдещето специалистът каза, че вероятно енергийните източници ще бъдат развивани в микс: "въглищата, геотермалната енергия, слънчевата енергия, вятърната, ядрена". Но "бъдещето принадлежи на фабрично произведените малки ядрени модули".

"Това са малки електроцентрали, които са примерно 50 мегавата. Те вече съществуват по света и се произвеждат фабрично. Носят ти един контейнер. Слагаш го, връзваш го към мрежата и той работи буквално безкрайно дълго време без да се нуждае от зареждане".

Какви са опасностите и пречките пред подобно бъдеще, какви са последиците от факта, че светът става все по-енергийно ефективен и какво е бъдещето на възобновяемите енергийни източници?

Отговорите чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook