Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Опасни добри намерения за банките във Великобритания

Владимир Сиркаров в Investbook, 09.08.2016

Английската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Английската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Целта на препоръките за промени в банковата система на Великобритания е да се създаде по-конкурентен пазар. Те се предлагат от антитръстовата комисия в Обединеното кралство и се базират на проверка, която течеше близо две години в няколкото големи банки, държащи т. нар. банкиране на дребно. Това обясни анализаторът Владимир Сиркаров в своя коментар в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

По думите му, когато една държавна агенция се бори за повече конкуренция, „можем да приемем с висока степен на недоверие подобни практики“.

Препоръките за реформиране на банковата система във Великобритания са описани като „революция“. Предвижда се дигитализиране и създаване на обща платформа, която да извършва сравнителен анализ, каза Сиркаров.

„Очаква се тя да поставя на равна нога всички банкови продукти, за да може потребителят да избира“.

По думите на анализатора се предвиждат и тавани върху такси при банкови процедури, както и по-сериозна прозрачност. 

Какви са подводните камъни пред добрите намерения на антитръстовата комисия и как подобни мерки могат да изкривят цялата банкова система?

Отговорите чуйте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook