Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Над 6 млн. лв са загубите от кражба на ток в Западна България през 2015

Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България - част II, 08.08.2016

Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кражбите не само на електроенергия, но и на съоръжения са разпространено явление в България. Само за миналата година кражбите на електроенергия на територията на Западна България, обслужвана от дружествата на ЧЕЗ, достигат сумата от над 6 млн. лева. Това каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров в интервю на Димитър Вучев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му действащото законодателство стимулира икономически това явление. „Ако приемем, че средната цена на 1 kWh електроенергия е около 0,20 лв. и някой бъде уличен в кражба, то тогава той заплаща за три месеца назад количеството електроенергия, което се дотаксува по специални правила по около 0,10 лв.“, обясни енергийният омбудсман. КЕВР декларира своята готовност и желание да направи съществена промяна в тези взаимоотношения, отбеляза още той. 

Кражбите на съоръжения са също бич за всички потребители, коментира още Димитров. Когато в един трафопост бъде откраднат прекъсвач или каквото и да е друго съоръжение, стотици потребители остават без електрозахранване. В същото време разпределително предприятие е принудено да инвестира в допълнителни съоръжения, обясни той.

Над 2/3 от запитванията и жалбите, получавани от институцията на енергийния омбудсман, касаят правомощията или лицензионната дейност на разпределителното предприятие, каза още той. 

По отношение на енергийната ефективност Димитров коментира, че има две основни действия, които могат да бъдат предприети за  намаляване на енергоемкостта на потреблението в домакинствата. Първите, които са безплатни и бързи, изискват изключването на всички излишни електроуреди от контактите, както и гасенето на осветителните тела в помещенията, в които не се пребивава. Останалите стъпки са свързани с известни инвестиции и изискват подмяната на електроуредите с енергийно ефективни такива и саниране на сградите. 

Чуйте още:

 

 

Последни новини
Още от Investbook