Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Битовите потребители ще бъдат защитени при либерализиране на енергийния пазар

Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България, в Investbook - част I, 05.08.2016

Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Радослав Димитров, енергиен омбудсман на ЧЕЗ България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът по либерализация на енергийния пазар е забавен поради изискването в максимална степен битовите потребители да бъдат защитени. Ако 5 млн. потребители тръгнат едновременно да сменят доставчика си, можем да се окажем в ситуация на фалит на много търговци и смущение на пазара. Това каза енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в момента регулираните цени за битовите потребители са по-изгодни от икономическа гледна точка, отколкото цените на свободния пазар. По препоръки на Световната банка, която е консултант по процеса на отварянето на енергийния пазар, стъпките по неговото либерализиране трябва да се правят поетапно в период от 4-5 месеца. Задължително е изграждането на социална защита, така че икономическите уязвимите и енергийно бедни потребители да бъдат защитени, коментира още той. Съществуват две форми на защита - т.нар. енергийни помощи, изплащани през зимния период на всеки потребител, съобразно горивото, което използва, и т.нар. социална защита или социални тарифи, определени до 100 kWh електрическа енергия за всички битови потребители, които не използват бойлер за отопление и 150 kWh за използващите такъв през цялата година. 

Всички клиенти следва да бъдат много добре информирани за това какво всъщност представлява либерализацията на енергийния пазар. „Трябва да е много ясно, че сменяйки търговеца, на практика потребителят не сменя собственика на мрежата“, отбеляза Димитров. Избирайки си търговец, всеки битов потребител има две опции – или да подаде сам съответното заявление за смяна на доставчик, или да упълномощи съответния търговец да го представлява и придвижи цялата документация, обясни енергийният омбудсман. 

Взаимоотношенията между битовите клиенти и разпределителното, както и снабдителното дружество на територията на Западна България са регулирани с т.нар. общи условия. При търговеца на електроенергия съществува един договор, с който всеки битов потребител трябва да се запознае много внимателно, защото една оферта, изглеждайки примамлива от финансова гледна точка, може да доведе до последствия като невъзможността за смяна на търговец или по-висока цена на електроенергията, коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook