Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Безопасно ли е да се инвестира в Турция

Озан Озкурал, управляващ партньор в Tanto Capital Partners, в Investbook, 04.08.2016

Озан Озкурал, управляващ партньор в Tanto Capital Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Озан Озкурал, управляващ партньор в Tanto Capital Partners. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция е важен хъб не само за местните пазари, но и за регионалните такива. Въпреки сериозната волатилност, която се наблюдава в момента, инвеститорите са бичи настроени в дългосрочен план. Инфраструктурният и енергиен сектор са ключови възможности за дългосрочни инвестиции в страната. Това коментира Озан Озкурал, управляващ партньор в Tanto Capital Partners, в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му намаляването на основния лихвения процент от Турската централна банка ще се забави заради политическата несигурност. "Движението на турската лира ще зависи не само от Централната банка, но и от събитията, свързани с кошницата от резервни валути на МВФ и по-специално с долара". Ще има корелация между данните за инфлацията в страната и агресивността, с която Джанет Йелън ще продължи цикъла на вдигане на лихвите в САЩ“, коментира още той. Според Озкурал курсът долар-лира вероятно ще се движи в диапазона между 3 – 3,20 лири за долар до края на годината.  

Най-големите рискове за световната икономика в момента са зачестилите терористични атаки, дефлационният натиск, който ще изиграе голяма роля в Европа и САЩ през следващите 4-5 години, променящата се геополитическа обстановка в Азиатско-тихоокеанския регион и битката между САЩ и Китай, която ще стане още по-агресивна през следващите 2-3 години, смята още той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook