Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Изкривяват ли еврофондовете пазара

Йордан Иванов от ДСБ, Investbook, 02.08.2016

Йордан Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Йордан Иванов Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Незаинтересоваността на държавата от продукта на европарите е пътят към разврата с тях. Това заяви в председателят на ДСБ – Пловдив Йордан Иванов по Bloomberg TV Bulgaria. В Investbook с водещ Димитър Вучев той говори за ефективността на еврофондовете. Трябва да се въведе коефициент за ползотворност, който да се прилага към всяка инвестиция с европейски средства, допълни той. 

Иванов посочи как еврофондовете могат да осигурят на някои фирми преимущество на пазара, тъй като "за разлика от другите типове финансиране на бизнеси европейските средства не се връщат." За пример той даде къщите за гости, започвали дейността си в периода 2008/09, когато не е имало еврофинансиране за такъв тип дейност, но "изведнъж след две години край тях се навъдиха много къщи за гости, финансирани от еврофондове".

По думите му неслучаен е фактът, че "почти няма иновативна бизнес идея, която да е финансирана от европейски средства, посочвайки за пример гостите в предаването от предишната вечер спечелили финансиране от чешки акселератор. Причината за това, посочва той, е че за да се получи европейско финансиране трябва да се промени цялостният бизнес план, за да се нагоди според изискванията, до степен, че да се изгуби иновативния елемент

Чуйте повече: 

 

Последни новини
Още от Investbook