Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Мерки срещу енергийната бедност

Мая Манолова, национален омбудсман, в предаването Investbook, 26.07.2016

Мая Манолова, национален омбудсман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мая Манолова, национален омбудсман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Особено притеснително е, че либерализацията на енергийния пазар стартира през април, а вече е средата на лятото и все още няма конкретни анализи какви ще бъдат ефектите от нея и най-вече как това ще се отрази върху потребителите. Това каза националният омбудсман Мая Манолова в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria. 

Институцията на омбудсмана предлага мерки в подкрепа на гражданите при либерализация на енергийния пазар, сред които създаването на фонд, който да подпомага енергийно бедните, приемането на комплекс от механизми, които да дадат възможност за разсрочване на сметки и опрощаване на лихви, ваучерна система, която да служи за плащане на сметките, но също така и за подмяна на енергийно неефективните уреди. Сред мерките се предвиждат и забрана за спирането на ел. захранването през зимните месеци на уязвими семейства и защита на всички потребители на либерализирания пазар като имат точна информация за предлаганите условия от съответния търговец на ел. енергия, коментира още тя. 

"В момента с експертите на съсловните организации на производителите на храни пишем текстове, с които да предложим как да бъде уредено хранителното банкиране, така че да не може един производител на храни да дарява директно на краен потребител, защото по този начин могат да стават много измами", коментира още Манолова. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook