Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Имат ли приложение хеликоптерните пари

Коментар на Владимир Сиркаров, Investbook, 25.07.2016

Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода сподели, че инфлацията ще е проблем, но няма да се прилагат хеликоптерни пари, защото чисто юридически това не е законно. Ето защо вероятно ще се акцентира на това количествената програма да засегне повече агенти. Това каза пазарният анализатор и водещ на Boom&Bust Владимир Сиркаров в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира същността и приложението на хеликоптерните пари. "На теоретично ниво се приема тезата, че в сегашната си парична политика централните банки създават проблеми, свързани с преразпределянето на новите пари. Тоест първоприемниците им получават облагите да ползват стойността им в контекста на сегашното количество стоки и услуги. В даден момент именно тази разлика води до проблем, свързан с покупателната способност и стандарта на живот на различните играчи", посочи анализаторът. 

Той обясни, че идеята на хеликоптерните пари е да се разпределят равномерно между агентите и да може те да харчат еднакво и да повишават съвкупното търсене. По думите му обаче това не е възможно, защото дори между всички да се разпредели една и съща сума пари, проблем отново ще има с това какво ще потребяват пазарните участници, дали ще потребяват, или ще решат да спестят. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook