Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Турция все повече се отдалечава от Европа

Журналистът от БТА Любомир Мартинов в Investbook, 21.07.2016

Журналистът от БТА Любомир Мартинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът от БТА Любомир Мартинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция целенасочено върви към Близкия Изток, тъй като има потенциал да стане регионален лидер там. Конкуренцията обаче е много голяма като се имат предвид другите регионални играчи – Иран и Саудитска Арабия, и глобалните – Русия и САЩ. Това каза журналистът от БТА Любомир Мартинов в ефира на Investbook с водещ Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

"Не мисля, че Турция се е запътвала към Европа. Преговорите между лидерите на ЕС и бившия турски премиер Давутоглу бяха по-скоро за това ЕС да направи някои отстъпки и да даде малко пари на страната", посочи той.

Мартинов бе категоричен, че опитът за преврат ще засегне негативно и сега задъхващата се икономика. Той цитира статия на сп. The Economist, писана още преди събитията от 15 срещу 16 юли, представяща мрачна прогноза за икономиката на южната ни съседка.

"Там се изтъква на първо място забавянето на ръста на турската икономика – от едни много стабилни нива от 7-8% на година по времето, когато Ердоган беше премиер, до 3,5%, които прогнозират от МВФ за 2018. Освен това наблюдаваме увеличение на външния дълг на Турция от 36% от БВП през 2008 до 58% през 2015", обяви журналистът. 

Според него българският туризъм може да спечели от напрегнатата политическа ситуация и атентатите в Турция и икономическата криза в Гърция.

Целия разговор може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook