Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Предстоят знакови решения на Тереза Мей

Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ, в предаването Investbook, 13.07.2016

Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първите назначения на новия министър-председател на Великобритания Тереза Мей ще бъдат знакови решения. Първоначалната й работа ще бъде да назначи министър на отбраната, министър на вътрешните работи и финансов министър. Освен това тя ще има сериозно отношение към въпроса за излизане на Великобритания от ЕС. Мей е била отговорник на отдела за европейски парични транзакции в Английската централна банка и има специфичен поглед към цената на Brexit. Това каза политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му излизането на Великобритания от ЕС ще доведе не само до предоговаряне на условията за достъп на Великобритания до единния пазар, но и на Обединеното кралство с целия останал свят. По отношение на идеята за използване на платформата на СТО той коментира, че може да се стигне до момент, в който ще се окаже, че във Великобритания има области, където няма законодателство и това ще изисква неговото изработването "в движение" от парламента.

Политологът коментира още срещата Русия-НАТО в Брюксел, на която се разисква засиленото военно присъствие на Алианса в близост до руските граници, както и ситуация в Украйна и Афганистан. НАТО излъчи ясно послание към Русия, че анексирането на Крим, спонсорирането на безредиците в Украйна, граничните конфликти по границата на руската федерация не остават незабелязани, каза той.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook