Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Трайков: Президентът трябва да е човек в своя житейски връх

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в Investbook, 12.07.2016

 Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всеки друг вариант, освен продажба на оборудването на АЕЦ Белене, е икономически безсмислен за България. Това каза Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Дориана Ранкова. "Ще бъдат загубени не малко финансови средства, пряко свързани с осъществяването на проекта на българска територия. Това са стотици милиони евро. Но в България няма място за АЕЦ Белене. Тя ще бъде само тежест. Няма да генерира богатство за нацията, а само разходи".

"Хипотетично е възможно в бъдеще Иран да захранва едно възродено "Набуко", което пренася газ към Европа. Но големите, скъпи газопроводи сякаш минаха своя апогей. Потреблението на газ е неравномерно и финансирането на такива проекти става несигурно".

По думите на Трайков "най-добре се вписва в тази обстановка втечненият газ": "Това може би ще бъде избраният вариант от иранската страна. В този случай България ще има възможност да получава от този газ, след реализацията на проекта за втечнен природен газ в Егейското крайбрежие в Гърция. Надявам се това да стане общ проект на България и Гърция, а защо не и на Румъния, като един регионален проект". 

По повод номинацията за президентските избори Трайков каза: „Господин Иван Иванов е решил да огласи своите предпочитания и тези на част от средите на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Аз лично смятам, че президентската позиция е най-подходяща за хора, за които това е един житейски връх. За хора, които са достатъчно мъдри и квалифицирани, за да се справят с отговорностите на тази позиция и които след приключването на мандата, или на мандатите, нямат неудовлетворени амбиции и липса на пътища за реализация“. 

"Ситуацията в света, процесите, които се развиват, са много особени и по някакъв начин - опасни. За пръв път от 1992 насам вече не е толкова очевидно, че България е твърдо с двата си крака по пътя към доказаните демокрации от свободния свят. За това ще трябва, може би, всеки да поеме отговорност, дори такава каквато не му се иска непременно в момента". 

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Investbook