Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Рационалният растеж на златото е изчерпан

Цветослав Цачев в Investbook, 11.07.2016

Трейдъри на фондовата борса в Ню Йорк, САЩ. 8.07.2016. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg Трейдъри на фондовата борса в Ню Йорк, САЩ. 8.07.2016. Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

"В разгара на лятото отсъстват доста от големите играчи. Активността по отношение на разпродажби се избягва. Ако добавим и че излизат добри новини за САЩ, но не чак толкова добри, за да са повод за агресивно вдигане на лихвите от страна на Фед. За това американските пазари са на рекорди." Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант, ЕЛАНА Трейдинг в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Дориана Ранкова. 

"Що се отнася до европейските пазари, то при тях по-скоро наблюдаваме отскок от дъната, едно кратко възстановяване, защото нищо положително не се е случило. Инвеститорите затварят късите си позиции или се появяват такива, които купуват по-евтини акции". 

По отношение на препоръката на МВФ, че ЕЦБ трябва да се включи с увеличаване на покупките на пазара, а не с намаляване на лихвите, Цачев каза, че това е "изключително закъсняло твърдение, защото нулевите лихви вече имат негативен ефект върху представянето на самите банки". 

роблема е с качеството на кредитите и мандата на ЕЦБ не позволява централната банка да направи нищо. ЕЦБ не е фактор в момента".

Според специалиста в момента инвестициите трябва да се движат по сектори и "поне половината от капитала да бъде в парични средства. Акциите не са много скъпи, но една идея по-надценени, отколкото позволява икономическата среда".

"Препоръчвам да се изчака някаква корекция при покупка на европейски книжа". 

"Златото играе ролята на убежище, но рационалният му растеж е вече изчерпан. Там също очаквам да има корекция и спад, но не и ако акциите тръгнат осезателно надолу", каза още Цачев. 

По отношение на ефектите от Brexit експертът каза: "Не очаквам скоростна промяна. Икономическият ефект от Brexit ще се усети след месец-два-три". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook