Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Големите печеливши от Brexit са японската йена, швейцарският франк, датската крона

Андрей Стойчев в Investbook, 07.07.2016

Андрей Стойчев, главен дилър на Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Стойчев, главен дилър на Делтасток. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Паундът се намира на ниски нива в сравнение с последните 20-30 години, но пък е трудно да се предвиди дали това са дъна. Всички инвеститори се стремят да странят от паунда. Това каза Андрей Стойчев, главен дилър на Делтасток, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Дориана Ранкова. Това беше най-вероятният сценарий при този невероятен сценарий - Brexit.

Политическите решения и политическите събития определят цената на паунда, каза още Стойчев. По думите му опитите на централната банка да го стабилизира са от значение, но същевременно трябва да се стабилизират и други пазари, като този на имотите във Великобритания. "Състоянието на цялостната икономика също е застрашено. Има доста компании, които обмислят вече релокация. Централната банка има доста тежка задача с това да обяви публично, че предстоят нови рекордно ниски нива на лихвените проценти. Това натежава допълнително на паунда и го обезценява. Донякъде този ход стабилизира капиталовите пазари, особено във Великобритания, но не смятам че ще бъде дългосрочно".

"Доларът остава сериозна и силна валута, въпреки че събитията от Brexit повлияха на всички. Едва ли ще видим повече от едно покачване на лихвите през тази година, което означава не толкова силен долар, колкото всички ние очаквахме. Големите печеливши от това, което се случва в Европа и Великобритания, са японската йена, швейцарският франк, датската крона".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook