Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Brexit ще удари икономическия растеж на България с 1,1%, ако държавата не се намеси

Кристофор Павлов в Investbook, 01.07.2016

Кристофор Павлов, главен икономист УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кристофор Павлов, главен икономист УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Без коригиращи мерки от страна на правителството, ефектът на Brexit върху българската икономика от гледна точка на икономическия растеж би бил 1,1% . Това каза Кристофор Павлов, главен икономист УниКредит Булбанк, в предаването lnvestbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Дориана Ранкова. „Очакваме икономическият растеж през 2017 година да бъде с 1,1% по-нисък, отколкото в сценарий без Brexit“.

Българският суверен е в силна позиция. Има фискално пространство за увеличаване на разходите догодина и ако това бъде направено, една голяма част от този негативен ефект може да бъде компенсиран. Нашият основен сценарий е, че българското правителство ще направи завой към по-силно подкрепяща икономическия растеж фискална политика. Ще излезе на по-голям дефицит, от порядъка на 2,5% от БВП в края на 2017 година. Ако това се случи и това увеличение бъде използвано изцяло, за да се финансират публичните инвестиционни разходи, би трябвало да намали негативния ефект близо наполовина“.

Неблагоприятните ефекти към българското стопанство от решението на Великобритания да излезе от ЕС ще се пренасят през три основни канала, каза още Павлов. С най-голяма тежест ще бъде каналът на външната търговия, като той ще бъде индиректен, защото Великобритания има малък дял от общия стоков износ на българското стопанство. Негативните ефекти, които се пренасят през канала на очакванията ще бъдат по-скромни".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook