Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Оптикс ще брани небето на ЕС от дронове

Желязко Гагов, директор Маркетинг и продажби в Оптикс в предаването Investbook, 30.06.2016

Желязко Гагов, директор Маркетинг и продажби в Оптикс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Желязко Гагов, директор Маркетинг и продажби в Оптикс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дроновете намират добро приложение в индустрии, свързани с GPS устройства и системи, картографиране, прецизна агрокултура. Необходима е обаче защита от лошото им приложение, тъй като чрез тях се пренасят оръжия, наркотици, използват се като дронови бомби. Малките дронове не се прихващат от обикновените радари. Това е големият проблем на всяка една охранителна система. Компанията "Оптикс" разработва проект съвместно с няколко университети, компании и научни институти за решаването на този проблем чрез засичането на дронове, превенция от малки лодки и хора, които нелегално пристигат по бреговете на дадена охранявана зона. Това каза Желязко Гагов, директор „Маркетинг и продажби“ в „Оптикс“ в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Европа отделя сериозно внимание на сектор сигурност. Част от проекта е засекретен с европейски грифове, което означава, че Европа иска да пази тайните си, с които ще защитава границите си.

От няколко дни в САЩ е приет нов регулаторен способ, свързан с регулацията на цивилните дронове, според който не се разрешава вдигането над 300 фута, както и използването на подобни системи 30 минути преди изгрев и залез слънце, посочи експертът. 

 

 

Последни новини
Още от Investbook