Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Как Brexit ще засегне българското земеделие

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в Investbook, 30.06.2016

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излизането на Великобритания от ЕС ще има негативни последици върху българското земеделие във финансов, търговски, икономически и политически аспект. Най-важното е, че такъв проблем с една от страните членки трябва да ни накара да се замислим и да формираме приоритетите в селскостопанската си политика от сега. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея финансовите последици ще бъдат много сериозни, защото Великобритания дава повече за бюджета на ЕС, отколкото получава. По изчисления на института от сегашната многогодишна финансова рамка, която се прилага до 2020, за последните две години ще има липса от около 8 млрд. евро. Боянова заяви, че търговските последици за България няма да са чак толкова големи, защото стокообменът е много малък - 4%. По думите й ефектът ще бъде краткосрочен. 

Като административна последица от Brexit експертът посочи неяснотата относно това кога България ще председателства Съвета на ЕС, тъй като ще бъде трудно съвместяването с изпълнението на общата селскостопанска политика. Политическите последици от Brexit са свързани с факта, че с отсъствието на Великобритания, другите държави, които подкрепят по-изявено селсктостопанската политика, вече ще са с по-силни позиции. 

Вижте целия разговор във видеото:

   

 

Последни новини
Още от Investbook