Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Нутригеномиката – новият модел в здравеопазването

Боряна Герасимова, съосновател и изп. дир. на NutriGen, и Борис Колев, съосновател и управляващ партньор на NutriGen, в предаването Investbook, 29.06.2016

Боряна Герасимова, съосновател и изп. дир. на NutriGen, и Борис Колев, съосновател и управляващ партньор на NutriGen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боряна Герасимова, съосновател и изп. дир. на NutriGen, и Борис Колев, съосновател и управляващ партньор на NutriGen. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нутригеномиката е сфера от генетиката, която изследва факторите на средата и тяхното взаимодействие с човешкия геном. На базата на това може да бъде изготвена програма за превенция, профилактика на заболявания, хранителни режими. Това каза Боряна Герасимова, съосновател и изп. дир. на NutriGen, в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria.

Генетичните тестове се правят еднократно в живота и се въвеждат за първи път в България, коментира още тя. Здравеопазването има нужда от превенция. Наблюдава се голям ръст на социално-значимите заболявания, свързани с влошения начин на живот. Най-добрият момент за подлагането на генетичен тест е през втората годината от раждането на човек.

Цената на генетичните тестове в България е по-благоприятна в сравнение с тази на подобни ДНК тестове в чужбина, коментира от своя страна Борис Колев, съосновател и управляващ партньор на NutriGen. По думите му предизвикателствата пред стартъпа са големи, тъй като продуктът е изграден въз основата на превенция. Целите на стартиращата компания са свързани с обхващането на повече таргет групи, разширяването на обхвата на тестовете, абонирането за услуга за предоставяне на информация за новите открития в областта спрямо получените резултати от генетичния тест на отделния човек. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook