Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

На домакинствата се създава фалшив комфорт, че с евтината енергия никой не остава ощетен

Атанас Георгиев, енергиен експерт и преподавател в Софийския университет, в Investbook, 27.06.2016

Енергийният експерт Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Енергийният експерт Атанас Георгиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На домакинствата се създава фалшив комфорт, че когато стоят на регулирания пазар и се възползват от осигурените ниски цени, никой не остава ощетен. Истината е, че нещо, което те не заплащат, а е свързано с разходите по доставянето или пренасянето на тази енергия, явно се субсидира кръстосано отнякъде другаде. Дали това ще е друг сегмент потребители, например компании, които са работодатели на тези домакинства, или пък се изразява в подкрепа на енергийните компании от бюджета, все пак ние в България ще трябва да платим разходите. Това коментира енергийният експерт и преподавател в Софийския университет Атанас Георгиев в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му предложението на КЕВР от началото на месеца за намаляване на цената на тока за стопанските потребители в регулирания сегмент донякъде поправя една несправедливост от предишните години, а именно това, че те плащат доста по-висока регулирана цена от домакинствата. "Само че на регулирания пазар, получавайки тази по-ниска цена, домакинствата нямат стимул да излязат на свободния. А от друга страна стопанските потребители плащат повече и искат да го напуснат." Експертът заяви, че създавайки неефективност по веригата, създаваме грешни инвестиционни сигнали. "Не създаваме достатъчно пазар в енергийния отрасъл, а се опитваме да поправим несправедливости по начин, по който всъщност се получават повече вреди, отколкото ползи за крайните потребители."

Той коментира и състоянието на пазара у нас на фона на ЦИЕ и Западна Европа, като подчерта, че България остава встрани от свободния пазар. По думите му не може да се говори за пълна либерализация, защото не може да се либерализира търговията при крайния потребител, когато има прекалено голям обем енергия, съсредоточена в НЕК, която се изкупува по дългосрочни договори или преференциални цени. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Investbook