Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Прегледа на баланса на застрахователите не важи за дружества без застрахователен лиценз

Асен Христов в Investbook, 23.06.2016

 Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

КФН на следващото си заседание ще разгледа как ще процедира с прегледа на балансите на някои застрахователни групи и подгрупи, които са подали жалби. Еврохолд и Евроинс Иншурънс груп са сред тези компании. "Законодателят е ясен в текста, с който взе решение да се направи преглед на баланса на застрахователите и на пенсионните дружества. Във връзка с това бе приета кампанията за преглед, бяха избрани одитори и сега предстои сключване на договор между одиторите и застрахователите. Но КФН пожела да прави преглед на балансите и на дружества, които по същество не са застрахователи, а акционери в застрахователни компании. Те нямат застрахователен лиценз и не могат да бъдат третирани като застрахователни дружества". Това каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България в интервю на Дориана Ранкова в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. "Тези дружества бяха включени в прегледа на балансите, като основното бе, че те подлежат на групов надзор".

"Никой не спори, че върху тези дружества се осъществява групов надзор. Това по никакъв начин не може да бъде тълкувано, че на тези дружества трябва да се прави преглед на баланса, защото методологията, която е направена за преглед на застрахователните дружества, на индивидуално ниво, не е разработвана за преглед на балансите на групи или на финансови конгломерати. При тях балансите са консолидирани".  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook