Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Свободната търговия не обезличава регионалността

Иво Петров в Investbook, 06.06.2016

Иво Петров, консултант в ритейл индустрията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Петров, консултант в ритейл индустрията. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свободната търговия не обезличава регионалността, локалния профил и спецификата на пазара. Това каза Иво Петров, консултант в ритейл индустрията в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria в своя коментар по повод ​споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - ТПТИ/TTIP). 

Значението на дебатът около търговското споразумение между САЩ и ЕС се тласка към "манипулативна плоскост от кряскащите гласове на неправителствени организации, които заглушават прагматичния диалог", каза Петров.

"Това споразумение предлага възможности за развитие на търговските взаимоотношения между Европейския съюз и Америка и ЕС и Канада, които не получават адекватно отразяване в обществения диалог.Аргументите на основните гласове "против" целят да се подмени фокусът на този диалог".

"В САЩ, Канада и Мексико от 20 години съществува Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА. Това, което се е случило, е отваряне на границите и либеларизация на търговията.

Огромна част от тарифните и нетарифни ограничения са отпаднали и е осъществен свободен достъп на пари, капитали и стоки. При това канадският пазар е един от водещите в света от гледна точка на екологичен и здравословен профил на потреблението в търговските мрежи. 

Канада е водеща в областта на тези тенденции. Няма секция без екологична и без етническа секция. Запазена е автентичната структура на потребление в страната".

Петров коментира и защо обвиненията на критиците на Трансатлантическот оспоразумение за свободна търговия в лобизъм са безпочвени.

"След въвеждането на НАФТА 23% се е увеличила заетостта. Създадени са 40 млн. допълнителни работни места на територията на НАФТА за периода, в който действа".

Вижте целия коментар:

 

 

 

 

Последни новини
Още от Investbook