Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

В момента има само един алтернативен източник на газ за България

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в Investbook, 01.06.2016

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-близкият алтернативен източник на газ за България в момента е само един - каспийският газ по Южния газов коридор. Друг такъв източник може да бъде нашият черноморски шелф, но това изисква време. При алтернативните доставки през Румъния има един сериозен проблем  - налягането в тяхната система е по-ниско, отколкото във всички останали страни. Румъния трябва да направи значителни инвестиции в компресорни мощности, което за момента не е приоритет. Това коментира бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му в по-далечен времеви хоризонт като алтернативни източници могат да се включат и новите находища от Източното Средиземноморие. "В момента се разработва най-активно в Кипър и Израел. Голямо откритие беше направено в египетската зона. Тепърва предстоят проучванията в гръцката зона, където също може да има значими открития.", допълни Трайков. 

Според него анексирането на Крим от Русия ще е проблем при осъществяването на какъвто и да било газопровод през Черно море. В допълнение той посочи, че апетит за нов газ има, когато цените са ниски, а когато това е така, няма много ресурси за инвестиции в дублираща инфраструктура. 

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Investbook