Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Компаниите в по-напреднала фаза стават предпочитани от фондовете за дялово финансиране

Росен Иванов, управляващ партньор в Black Peak Capital, и Любен Белов, управляващ партньор в Launchub, в Investbook, 01.06.2016

Росен Иванов, управляващ партньор в Black Peak Capital, и Любен Белов, управляващ партньор в Launchub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор в Black Peak Capital, и Любен Белов, управляващ партньор в Launchub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стандартен път за фондовете за дялово финансиране е да се насочват към инвестиции в компании от текущото си портфолио, които вече са в по-напреднала фаза. По този начин се намалява рискът. Ние оставаме в дигиталната сфера, тъй като там има най-висока добавена стойност. Това заяви Любен Белов, управляващ партньор в Launchub, в предаването Investobook по Bloomberg TV Bulgaria. "Фондът стартира с 9 млн. евро през 2012, а вътрешната норма на възвръщаемост е 17%", допълни той.

"Ние избягваме сектори, където конкурентното предимство е базирано на евтина работна ръка. Вместо това търсим иновации и по-висока добавена стойност. Основна цел е да помогнем на сегашните ни компании да направят следващите си стъпки.", каза Росен Иванов, управляващ партньор в Black Peak Capital. Той обяви, че компаниите, в които е инвестирал фондът, ще разкрият 1000 работни места в следващата година и половина и два нови завода в места с висока безработица. По думите му фондът е стартирал с капитал от 15 млн. евро, а средният растеж на компаниите от портфолиото му за миналата година е 35%. Според Иванов България може да изпъкне на регионално и глобално ниво като място за дялови инвестиции в стартиращи компании. 

Двамата коментираха и създаването на Фонда на фондовете. Според Белов държавата трябва да улеснява и насърчава взаимоотношенията между участниците, но не и да бъде активният инвеститор. По думите на Иванов ще бъде трудно един добър предприемач да се довери на държавата и да й даде такива големи права за контрол. Според него по този начин се изкривява пазарът, както и самият инструмент за дялово финансиране. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook