Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Европа жертва демокрацията в името на сигурността

Любомир Кючуков в Investbook, 25.05.2016

Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа до голяма степен жертва демокрацията в Турция и в Европа за да осигури своята сигурност и стабилност. 

Това каза Любомир Кючуков, председател на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на специалиста при преговорите с Турция по-трудно постижим е напредъкът в областта на антитерористичното законодателство.

"Турция използва факта, че е ключов фактор за спиране на бежанския натиск и отказва да промени своето законодателство, а в основата на този отказ е кошмарът на Турция, а именно - кюрдският проблем".

поразумението с Турция даде перспектива и на самите мигранти.

План "Б" за разрешаване на бежанската криза без Турция трудно може да има, защото там има 2 млн. бежанци и те винаги могат да представляват натиск.

Споразумението с Турция е абсолютно задължително, но самите условия са въпрос на договорка, която трябва да бъде изпълнявана и от двете страни".

По повод влизането на България в Шенген Кючуков каза, че разумният подход е България да везе поетапно в Шенген, като се започне от въздушно пространство.

 "Изграждането на стени не е решение, а опит да се оградим от проблема".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook