Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

170 общини в България разчитат изцяло на държавна субсидия

Илия Лингорски в Investbook, 25.05.2016

 Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дебатите бяха малко повърхностни, по-скоро по детайлите, а не по принципен подход, защото в България имаме демографско-административен проблем с общините, който ние отбягваме. Много от тях са прекалено малки, за да имат собствена икономическа основа. Това каза Илия Лингорски, бивш зам.-министър на финансите в своя коментар на приетите днес (25 май 2016) в Народното събрание промени в Закона за публичните финанси, които позволяват да се взема от бюджета пари без лихва.

Втората тема, която коментира експертът бе обещанието на Европа да облекчи дълга на Гърция. 

"Преди да коментираме промените в закона и това, което се случи днес, трябва да видим коренната причина на проблема. А тя е, че общините ни, обществото и особено бюджетът, задлъжняват все повече.

170 общини от 265 в България разчитат изцяло на държавна субсидия. Техните приходи са недостатъчни.

122 общини имат събираемост на собствените си приходи под средното за страната. Много общини, над 70, не изпълняват лимитите за просрочени плащания".

"Не виждам качествена промяна с конкретното законодателство. Да, то решава някакъв проблем в конкретиката му днес. Но ние не отиваме към качествена промяна на една по-работеща децентрализация". 

"Гърция никога не е била и не може да бъде коренът на проблемите в Европа. Коренът е бил и ще продължи да бъде Германия", каза още Лингорски. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook