Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Преговорите за отписване на гръцки дълг са подход към нова политика

Георгиос Фтикас, правен консултант, в предаването Investbook, 09.05.2016

Георгиос Фтикас, правен консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георгиос Фтикас, правен консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вчерашният вот подкрепи плановете за реформи в данъчната и пенсионна система на Гърция. Данъчните облекчения бяха намалени до 8500 евро, а пенсионната реформа ще засегне най-вече самоосигуряващите се лица. Пакетът, необходим за получаване на нови помощи от международните кредитори на Гърция ЕС и МВФ, ще навреди на бъдещите пенсионери. Това каза правният консултант Георгиос Фтикас в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му преговорите за намаляване и преструктуриране на гръцкия дълг започват днес. До този момент МВФ срещна много трудности, но част от дълга на Гърция трябва да бъде отписан. Сега реалността е друга и без отписване на част от дълга гръцкият проблем няма да бъде решен – това ще бъде един порочен кръг. Самият факт, че ще започне дискусия за отписване на част от дълга на Гърция е много важен не само за Гърция, но и за Европа като цяло. Преговорите за отписване на дълг на европейска държава е подход към нова политика, посочи още Фтикас.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook