Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Иновациите са приоритет в новата селскостопанска политика

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в предаването Investbook, 03.05.2016

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Иновациите в новата обща селскостопанска политика 2014-2020 са приоритет за ЕС. Залагането на мярка 16.1 "Сътрудничество" за внедряване на иновации в практиката е добра стъпка. Това каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria. 

Земеделският стопанин трябва да бъде поощряван да се възползва от тази мярка. Към този момент няма достатъчно информираност по отношение на възможностите, които предоставя тя, заяви Боянова. 

По мярка 16.1 могат да бъдат отпускани също така средства за финансиране внедряването на иновативната идея в практиката. По думите й размерът на субсидията ще бъде максимум 70%, ако инвестицията попада в обхвата на обикновените инвестиционни мерки в програмата. "Максимумът за една оперативна иновативна група е 1 млн. евро за целия програмен период", каза още тя. 

Председателят на Института за агростратегии и иновации обясни, че нормативната уредба все още не е разработена, като е важно да бъдат предприети действия в тази посока, както и да започне дебатът по селекционните критерии за подбор на иновативни проекти. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook