Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Скарлатов: Българският капиталов пазар е перфектна инфраструктура

Investbook, 22.04.2016

Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 година Mane Capital издаде най-голямата емисия варанти в историята на българския капиталов пазар. 10 месеца по-късно, на 6 април се отвори първия прозорец за упражняване на варантите и увеличение на капитала под условие полза на собствениците на варанти. Това каза управляващият партньор на Мейн Кепитъл Илиян Скарлатов в своя коментар за мегапроекта "Света София" в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

"За пръв път в историята на БФБ, освен че са издадени варанти, започна тяхното реално упражняване и увеличение на капитала на Capital Concept Ltd., посредством тези варанти. Началният срок беше 6 април, а крайният срок е 26 април".

Скарлатов каза още, че един варант дава правото да се запише една акция на цена от пет лева и "това е строго дефинирано в проспекта за публично предлагане на варанти".  На 26 април, след крайната дата ще се констатира броят на упражнените варантни и остатъка на неупражнените, които остават за упражняване в бъдеще. „Варантите са шестгодишни, а сертификатът за приоритетен проект е петгодишен. Оставихме една година буфер, ако случайно има някакво забавяне".

"При този първи прозорец, понеже никога не е правено, направихме прозвъняване на трасето, за да видим къде са тесните места, къде има проблеми. Целта е да се направи едно настройване, калиброване на машината и когато започнат да идват парите от Азия, всичко да върви гладко. Този проект разчита изцяло на външни инвеститори".

"Проектът "Света София" не е провален. Той върви с пълна сила. В тези 10 месеца се работеше изключително много по проектиране, по автоматизация, по доставчици. Имаше забавяне във финансовата платформа и финансовата инфраструктура, която вече е готова и е изградена".

По думите на Скарлатов българският капиталов пазар е перфектна инфраструктура. "Това какъв е размерът на пазара няма нищо общо с това каква е инфраструктурата. Тя с всяка година става все по-добра. Това е платформа, която може да бъде използвана във всяка една европейска държава. Ние сме част от ЕС. БФБ е част от големия капиталов пазар на Европа". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Investbook