Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Аутсорсинг секторът продължава да търси кадри

Investbook 18.04.2016

Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg

Коментар на Георги Георгиев, изпълнителен директор на Adecco България за аутсорсинг сектора, кадрите и перспективите за развитието му в предаването Investbook с Дориана Ранкова от Bloomberg TV Bulgaria на 18 април 2016.

Предимствата на България като аутсорсинг дестинация е езиковата подготовка на работната сила, каза Георгиев. Според него предимството на българските кадри се откроява в Централна и Източна Европа. Въпреки това представата за сектора е изкривена:

"Повечето хора имат грешна представа какво означава „аутсорсинг“ - че там се вършат едни монотонни, глупави процеси, което е ужасно далеч от истината." 

„Повечето от фирмите в България са световни лидери, които внасят своето ноу-хау за работа в международна среда.“

Рядко могат да се намерят страни Европа, където се говорят толкова много езици като в България, каза Георгиев и даде за пример Румъния, където въпреки че италианският и френският са много разпространени, владеенето на немски не е много популярно.

„В нашите центрове, например, се говорят 20 различни езици, 95% от които от българи.“

Не финансираме обученията си с европейски програми, тъй като са много мудни и тромави, каза той, подчертавайки, че нуждите на неговия бизнес се променят понякога ежеседмично.

„Една програма, на която й трябват три месеца само да бъде дефинирана и одобрена, може да бъде изведена от бизнес реалността в това време.“

Към април 2016 в сектора работят 15 000 души в цялата страна, като 90% от тях са в София, каза Георгиев.

„Въпреки това има глад за поне още 2 000 души, на които секторът може да осигури високоплатена работа с перспектива за развитие.“

Георги Георгиев ще бъде гост на конференцията по въпросите за нуждите на IT сектора, организирана от Club Investor на 25 април 2016 в Гранд Хотел София.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook