Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Геймификация за клиенти и служители

Любов Кириловa, управляващ партньор в 11235 ООД и Апостол Мушмов, управител, в Investbook, 15.04.2016

Геймификацията е бизнес технология, която заимства различни елементи от игрите и ги прилага в неигрови контекст - например в бизнеса с цел промяна на поведението. Терминът се появява през 2010 и идеята има три основни цели - ангажиране на служителите, управление на потребителите и ангажиране на социални групи в различни каузи. Това заявиха Любов Кириловa, управляващ партньор в "11235" ООД и Апостол Мушмов, управител, в предаването Investbook с Дориана Ранкова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Те коментираха зараждането, същността и приложението на геймификацията като метод за повишаване на ангажираността на служителите в организацията и подобряване на отношенията с клиентите. 

Философията на геймификацията лежи на две основни науки – управление на маркетинга и психологията. Според нея хората се мотивират от:

1. Желание за власт.

2. Постижения.

3. Социални контакти.

Геймификацията стъпва на тази теория и я доразработва през призмата на пристрастяването на играчите към игрите и разделя хората на 4 основни групи:

– тези, които искат социални контакти;

- тези, които които държат да печелят заради постиженията по пътя, който изминават;

- хората, които обичат да изследват;

- победителите на всяка цена.

Използват се игрови техники, а не точно игри – например даване на идеи, споделяне на новини, преминаване през електронно обучение. 

Експертите обясниха, че се разчита на вътрешна мотивация, която кара хората много по-дългосрочно да бъдат ангажирани със съответните действия, а не да ги изпълняват по задължение. Те казаха още, че геймификацията е подходяща за всякакъв тип бизнес и се прилага доста активно в САЩ и Югоизточна Азия, а все по-често и в Европа. Тя може да се бори ефективно и с голямото текучество на кадри.

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Investbook