Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Програмата на МВФ в Украйна в момента е в риск

Investbook, 12.04.2016

Проф. Тимофий Милованов, University of Pittsburgh. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Тимофий Милованов, University of Pittsburgh. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В историята на Украйна нито едно друго правителство, освен това на Яценюк, не се е опитвало да провежда непопулярни реформи. Това каза проф. Тимофий Милованов от University of Pittsburgh в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

"За 24 години сме сменили 16 правителства. Надявам се, че новото правителство ще продължи политиката на децентрализация, защото тя е изключително важна за задвижване на икономиката и за политическите демократични процеси. Много е важно да се продължи с реформите в енергийния сектор и с реформата във финансовата и банкова сфера. Тези три реформи са започнати, но е важно да има приемственост. Сред реформите, които изобщо не са започнати, трите най-важни са реформата в държавната администрация, пенсионната реформа и тази в здравеопазването и в образованието".

Според професора на правителството на  Яценюк  "трябва да се отдаде дължимото", защото е първото, което провежда непопулярни реформи, като увеличаване на енергийните цени. "Но миналия месец по-нататъшни увеличения бяха отложени. Те започнаха да пропускат целите си и условията на програмата на МВФ. В момента програмата е в риск и ако тя бъде прекратена това ще има сериозни последици за икономиката". 

"Траншът от МВФ е важен, защото резервите на Централната банка са много малки. Те са по-добри от миналата година, защото през зимата на 2014-2015 година бяха най-лошите времена. В момента нашите резерви са много по високи, но са може би на една четвърт от това което би било достатъчно, за да може националната банка да поддържа известна стабилност", каза още Милованов. "Правителството е изправено пред задължения, а украинската икономика не се е възстановила напълно. За това МВФ е единственият източник на чуждестранен капитал, който Украйна може да си позволи в момента".

За нещастие украинските правителства имат лошата слава, че не спазват условията на МВФ. В историята на Украйна не е имала нито една успешна програма на МВФ. Всички те бяха прекратявани в един момент, защото украинското правителство не е отговорило на задълженията си. Тревожа се, че сценарият може да са повтори".

Относно прогнозата на финансовото министерство за инфлация от 8% и ръст на БВП от 3%, професор Милованов каза, че прогнозата е достижима, ако новото правителство се окаже технократско, а не популистко. "В противен случай, ще видим обещания за увеличаване на социалните плащания, субсидии и намаляване на цените. Има ранни признаци за това и тъй като тези плащания няма да могат да се покрият от бюджета ще има дефицит, а това ще се отрази на инфлацията, която ще се увеличи. Ако тези обещания се направят, програмата на МВФ може да се провали и поради липсата на други източници на финансиране, ще трябва да се прибегне към печатане на пари".  

"Панамските досиета поставиха президента на Украйна в странно положение, защото се отвориха в средата на политическа криза и в процеса на образуване на ново правителство. Няма проблем от правна гледна точка президентът да се обогатява, докато служи или сериозен конфликт на интереси. Това, което изглежда е налице, е че президентът се е опитал да преструктурира бизнеса си, за да го продаде или да го постави под доверително управление, както беше обещал, но е избрал да използва офшорни компании. Това го поставя политически в неприятна ситуация. За съжаление бизнес климатът в Украйна  не подпомага правилното преструктуриране на компаниите и за това президентът използва офшорни компании. Вероятно не е подходящо от политическа гледна точка президентът да участва в офшорни компании, но проблемът е политически, а не законов".

 

Последни новини
Още от Investbook