Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Разрастването на бизнеса в България е трудно, защото липсват кадри

Investbook, 11.04.2016

Димитър Димитров, изп. директор на OXXY Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Димитров, изп. директор на OXXY Груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в момента се движи във възход. Разрастването, обаче е трудно, защото няма кадри. Това каза Димитър Димитров, изп. директор на OXXY Груп в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. Нашата алтернатива е да излизаме навън. В момента имаме хора и в Малта, и в Лондон, като работим основно онлайн.

Темата за кадрите и бъдещите бизнес-лидери е в центъра и на конференцията "Образование и бизнес - бъдещите лидери", която Bloomberg TV Bulgaria, съвместно с Bulgaria ON AIR организират на 11 май 2016 г. в София. 

„В момента в България сме 10 човека, но имаме общо 5 офиса в цяла Европа, като до края на годината ще станем 30-на. Българското ни звено не е застрашено по никакъв начин. В други сектори, като маркетинг, в чужбина има и по-силни специалисти, но в IT сектора България е най-силна“

Преди компанията да бъде листата на Норвежката фондова борса са разгледани няколко други варианта, каза още Димитров - AIM в Лондон , алтернативен инвестиционен пазар в Лондон, First North в Швеция, друга алтернатива, отново за по-малки компании. 

„Тази стъпка беше задължителна, защото за нас бе важно да имаме стабилност за инвеститорите и прозрачност на компанията. За Българската фондова борса, която също сме обсъждали, като вариант, някои конкретни инвеститори, с които преговаряхме, дори не бяха чували. България все още се свързва много силно с корупция. Все още не сме достатъчно големи, за да се борим за имиджа на България, но се надявам, че с времето ние да сме част от новия, изчистен имидж на България и да дърпаме повече инвестиции към страната, защото голяма част от инвестициите, които привличаме влизат в България“.

Започнахме преди три години с 1 млн. евро първоначална инвестиция чрез частен малтийски фонд, каза предприемачът. "От началото на тази година пристъпихме към комерсиализацията на продукта. Излизането на борсата е една от стъпките, която ще ни помогнат да стъпим на по-големи пазари със съответното финансиране". 

"Преди две седмици отворихме инвестиционен рунд от 2,5 млн. евро и почти сме намерили сумата. Когато финализираме сделките, надявам се съвсем скоро, ще пуснем и т. нар. първично предлагане на борсата". 

OXXY е онлайн платформа за създаване на уебсайтове и работи в сферата на автоматизацията на уебдизайна, каза още Димитров. "Големите компании в бранша са оценени на милиарди долари и ние се конкурираме с тях на международно ниво. Фокусирани сме върху локалните пазари, защото все още не сме достатъчно големи, за да се изправим лице в лице в големите в бранша".  

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.

Последни новини
Още от Investbook