Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Берге: Енергийният регулатор трябва да е финансово независим

Ханс тен Берге, генерален секретар на EURELECTRIC в предаването Светът е бизнес, 07.04.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е специфична страна в Европа. Ако погледнете цените на електричеството за домакинствата, ще видите, че това са едни от най-ниските цени в Европа. От друга страна, ако погледнете на цените от гледна точка на покупателната способност, то делът, който трябва да платите за електричество в България, е висок. Това каза Ханс тен Берге, генерален секретар на Юрелектрик, Union of the Electricity Industry - EURELECTRIC в интервю за Дориана Ранкова от Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му казусът с плащанията на НЕК към американските централи, а впоследствие и разговорите за намаляване ставката, която плаща държавата, не е нормална практика на енергийния пазар.

Тази ситуация ще проработи само ако НЕК и американските централи са на едно бойно поле, на което имат еднаква подкрепа от Регулатора и не са третирани различно.

Той коментира още ролята и независимостта на енергийния регулатор.

Регулаторът трябва да е финансово независим. В много държави членки на ЕС това е така и не се коментира. Но освен финансовата независимост, рамката на закона трябва да му позволява да работи независимо.

Планът "Юнкер" е добър подход, каза още Берге, коментирайки потенциалните възможности за финансиране и привличане на инвеститори в страната.

"Той залага много повече на регионалната кооперация. Има повече смисъл в това Балканите да работят заедно например. На база това може да се гради регионално възприятие на цени, инвестиции, структури. Могат да бъдат сравними и да са основа за сближаване с европейската система."

Юрелектрик/EURELECTRIC защитава интересите на производителите на електроенергия на европейско ниво.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес