Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Перспективите пред либерализацията на енергийния пазар

Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, в предаването Investbook, 04.04.2016

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Има набор от неща, които трябва да бъдат изпълнени, ако пазарът има потенциал да бъде напълно либерализиран. Едно от тях е да се създаде работеща борса за електроенергия. Ако нямате такава борса, пазарът на едро няма да функционира, крайните доставчици няма да могат да предлагат енергия, с което няма да има и реална конкуренция. Това каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му не става въпрос само за наличието на функционираща платформа за двустранна търговия, но и за това да има ликвидност на енергийния пазар.

По отношение на държавните субсидии за възобновяеми източници регионалният мениджър на ЧЕЗ за България обясни, че има различни модели, които могат да бъдат приложени. Едната възможност е средното съотношение между пазарните цени и тарифите да бъде възстановявано на доставчиците чрез специален фонд, а другата възможност е създаването на отделна платформа за търговия със „зелени сертификати“.

Карел Крал сподели още своите очаквания относно доклада на Световната банка. Чрез него ще се зададе целевия модел, по който ще работи енергийния пазар, както и стъпките и етапите, през които трябва да се премине за постигането на това.

По думите му "ЧЕЗ България" ЕАД е готова за отваряне на енергийния пазар. "Всичко, което трябва да предложим на клиента е удачна цена. Не ни е страх от коректната конкуренция, страх ни е от неетичното поведение и подвеждането на клиентите чрез предлагане на невярна информация", каза той. 

Перспективите пред развитието на енергийния пазар идват по линия не само на либерализацията, но и от гледна точка на представянето на нови технологии, като соларни панели и батерии, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook