Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Стрес тестовете на пенсионните фондове са проверка и за регулатора

Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН, в Investbook, 30.03.2016

Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стрес тестовете на пенсионните фондове са проверка за всички участници, включително и за регулатора. От гледна точка но обществеността интересът също е сериозен, тъй като ще стане ясно състоянието на сектора. От друга страна се създава възможността консултантът да направи независима оценка как предложените законодателни промени ще се отразят на капиталовия пазар и на сектора като цяло. Това заяви Ангел Джалъзов, зам.-председател на КФН, ръководещ управление Осигурителен надзор, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му отлагането на проверките е положителна новина, защото ще позволи да не бъдат занижени критериите при избора на одиторите. Той бе категоричен, че въпреки че отделената сума за методологията е малка, това няма да повлияе на качеството. 

Вече получихме първия вариант на методологията. Тепърва предстоят дискусии и уточнения. До края на април очакваме тя да бъде приета. Не се съмнявам, че ще e с консенсус измежду всички участници. След това КФН е твърдо решена да я публикува.

Джалъзов заяви, че след приключването на проверките ще стане ясно дали има нужда от промени в законодателната рамка в посока либерализация на отделни компоненти или на рестрикция.

Според него намаляването на таксите в сектора няма да се отрази негативно. 

Бъдещето е добро, защото активите непрекъснато се увеличават, тъй като расте работната заплата и се реализира положителна възвръщаемост.  

Вижте целия разговор тук:

 

Последни новини
Още от Investbook