Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Стойчев: Еврото ще остане под натиск спрямо долара през 2016

Андрей Стойчев, финансов анализатор в Делтасток, Investbook, 22.03.2016

Андрей Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Капиталовите пазари реагираха мигновено на новината за терористичните атаки в Европа. Минути след атентатите борсовите индекси в Европа загубиха по 1-1,5%, а на валутните пазари паундът беше най-големият губещ. Това каза Андрей Стойчев, финансов анализатор в Делтасток, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

До провеждането на референдума за оставане на Великобритания в ЕС той заяви, че очаква голяма волатилност при британската валута. Ако Великобритания остане част от ЕС, паундът ще възвърне част от изгубените позиции до момента. Несигурността и неяснотата относно състоянието на английската икономика след евентуално излизане на острова от ЕС, от друга страна, би довело до още по-голяма волатилност на финансовите пазари, в частност и на валутните, смята Стойчев.

Анализаторът прогнозира, че еврото ще остане под натиск спрямо долара през 2016. Всеки един икономически показател ще оказва пряко влияние върху котировката EUR/USD, защото тези показатели до голяма степен ще предопределят и настроенията на Фед – това дали по-рязко ще вдигат лихвите или не.

В Турция ситуацията е доста критична предвид големия брой бежанци, които идват от Сирия, постоянните атентати и вътрешнополитически конфликти. С оглед на всички тези събития перспективите пред турската лира не са много добри, коментира още финансовият анализатор.

От началото на годината йената се представя добре. Ако продължат тези несигурни времена или видим загуба на доверие в капиталовите пазари, може би, йената ще стане още по-силна, заяви Стойчев. По думите му Японската централна банка е известна със своите дръзки и чести интервенции на валутните пазари, което я превръща в спирачка за поскъпването на йената. "Съмнявам се отново скоро да видим USD/JPY под 100 йени за долар." 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook