Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Б. Юлман за перспективите от сливането на Visa Inc и Visa Europe

Берна Юлман, изпълнителен директор на Visa за Югоизточна Европа, Investbook, 21.03.2016

Берна Юлман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Берна Юлман. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Visa Inc и Visa Европа обявиха сливането си в края на миналата година и в момента все още текат регулаторни одобрения, като се очаква сделката да приключи през 2-то тримесечие на 2016. Чрез обединяването на двете компании ще се създаде по-голям достъп до иновации, ще се развие дейността на локално ниво и ще създаде активност във всички страни, включително и в България. Това каза Берна Юлман, изпълнителен директор на Visa за Югоизточна Европа, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Със сливането на двете компании 28% от общия бизнес на Visa ще бъде съсредоточен в Европа. Потенциалът за развитие в Европа е много голям, в частност и в България, обясни Юлман.

В България растем с 18%, много над средното ниво в Европа. Разбира се, растем от много по-ниска база, но това все пак подчертава потенциала, който виждаме тук.

От гледна точка на безконтактните плащания 38% от инфраструктурата на терминалите в България е безконтактна. Все повече карти стават безконтактни и това ще продължи да се развива. Безконтактната инфраструктура е важна за мобилните разплащания, които са перспектива за инвестиции на по-късен етап, посочи изпълнителният директор на Visa за ЮИЕ.

Тя заяви още, че компанията се опитва да променим навика на потребителите да използват банкомат вместо ПОС терминал. 

Потребителите ползват повече банкомати и затова работим много с нашите партньори, за да променим този навик от банкомати, т.е. от кеш, към ПОС терминали. И сега забелязваме, че ползването на ПОС терминалите расте с по-бърз темп от банкоматите, така че това е добра новина за нас и ще продължаваме да работим така. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook