Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Сдружаването ще отвори нови пазари за земеделските производители

Investbook, 09.03.2016

Климент Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Климент Петров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сдружаването би позволило на малките земеделски производители да намерят нови пазари. От 9 хиляди земеделци едва 0,3% са организирани в кооперативи. България е сред държавите от бившия Източен блок, които имат най-неуспешен модел на реформа в земеделието. Навсякъде другаде хората се опитват да се сдружават, за да могат да инвестират общи пари и да намират по-важни и по-големи клиенти. Това коментира Климент Петров, експерт и консултант по Стандарта за добри земеделски практики GlobalGAP, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

В света има сертифицирани около 160 хиляди производители по GlobalGAP. От тях около 100 хиляди са в Европа, от които около 70% са сдружени в кооперативи или организации на производители. Лидер по сертифицирани производители е Испания, следвана от Италия, Германия, Холандия.

Петров дискутира и темата за влиянието на руското ембарго върху нашата страна. Според него на фона на това, което губят западноевропейските държави, загубата за България е като „капка в морето“. 

Експертът коментира още късите вериги и мястото на посредниците в реализацията на земеделските продукти. Предвижда се нова мярка по ПРСР, която да насърчи инвестициите в складове и обединението на производители така, че те да могат да осигурят един достатъчно качествен продукт без да е нужно да се минава през междинното звено на посредниците. Според Петров главният проблем на земеделския сектор в световен аспект е използването на торове и пестициди. 

Повече от разговора вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook