Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Доверието в електронните плащания в България се е увеличило с 25% през 2015

Investbook, 08.03.2016

Ваня Манова, мениджър за MasterCard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ваня Манова, мениджър за MasterCard за България и Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа е безспорен лидер в световен мащаб при въвеждането на безконтактни плащания. България е една от страните в Европа, които въведоха и успешно бележат ръст в безконтактната технология като цяло. Най-голямото предизвикателство за нас е да работим в посока увеличаване броя на безконтактните транзакции. Това каза Ваня Манова, мениджър за MasterCard за България и Македония, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Българският и македонският пазар на безконтактни разплащания са близки като характеристики. И на двата пазара има достатъчен брой издадени карти и инсталирани ПОС терминали. Безконтактната технология на MasterCard в Македония е факт от 1 година и е единствената безконтактна технология, налична към този момент на пазара.

По отношение на доверието в електронната търговия всяка година MasterCard провежда проучване в България, чиято основна цел е да направи анализ на нагласите на потребителите във връзка с картовите плащания. За периода 2014-2015 доверието в електронните плащания се е увеличило с 25%, посочи Манова.

Безконтактните карти са направени с цел да бъдат четени от разстояние, но данните, които се прочитат не са достатъчни, за да бъде извършена финансова злоупотреба, каза Манова, коментирайки сигурността и възможността за финансови измами.

Сигурността на плащанията е гарантирана от картовите организации. Те на първо място създават стандарти за сигурност. Плащанията с карти са много по-сигурни за всички участници в системата – картодържателите, търговците, правителствата и банките.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook