Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

2016-2017 ще е най-силният период за финансирането на малки и средни предприятия

Investbook, 07.03.2016

Веселин Халачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Веселин Халачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

2016-2017 ще е най-силният период за финансирането на малки и средни предприятия по европейските програми. Към този момента за двете години има отворени над 150-160 процедури само за МСП. Виждам голямо насищане и изключително добри възможности също за изследователските центрове и общините. Това заяви Веселин Халачев, председател на "Обединени бизнес клубове", в предаването Investobook по Bloomberg TV Bulgaria.

Халачев даде повече детайли относно възможностите на програмата Хоризонт 2020. Той поясни, че се кандидатства по три фази, като годишно има по четири възможности за подаване на документите за всяка от тях. По Фаза I финансирането е 50 000 евро, като то е за проучване дали продуктът е достатъчно иновативен и дали има пазар за него. При Фаза 2 финансирането е на стойност от 500 000 до 2,5 млн. евро на проект, като там се финансира самата дейност. Халачев обясни още, че в двете фази има общо 13 поднаправления за различни сектори, които обхващат почти всички сфери на икономиката.  

Той коментира, че има изключително малко предложения към програмата, подадени от България. 

 Българите имат уникални идеи, но нямат самочувствието да ги представят в проект. Другият проблем е, че консултантските фирми, които изготвят проекти, в България са малко.

Халачев коментира също програмата COSME, като поясни, че към момента има само една отворена процедура за малки и средни предприятия. Той подчерта, че има много програми и възможности и призова фирмите да се възползват от тях. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook