Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

15 млн. евро кредити одобрени по програма COSME

Investbook, 02.03.2016

Кирил Величков, ръководител на управление Европейски проекти и финансови институции в СИБАНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кирил Величков, ръководител на управление Европейски проекти и финансови институции в СИБАНК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първите три месеца, в която работим по програма COSME имаме подчертано голям интерес, над 200 разгледани сделки, които са преминали одобрение, за над 15 млн. евро. Това каза Кирил Величков, ръководител на управление „Европейски проекти и финансови институции" в СИБАНК в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria. 

СИБАНК е първата в България, която подписа с Европейския инвестиционен фонд по програма COSME за 100 млн. кредити на малки и средни предприятия.

"Благодарение на програмата кредитите, които отпускаме са с чувствително намалени изивсквания за обезпечения. Когатно се използва гаранцията от COSME, гаранцията е не повече от 70%, а обикновено обезпечението е 100 или повече от 100 процента".

COSME е с много широк обхват – за инвестиционни или оборотни кредити, както и за банкови гаранции, каза Величков, Този инструмент може да се прилага и в сектори, като земеделие, хранително-вкусова промишленост и други, които бяха изключени от периметъра на обхват на програма JEREMY. 

Относно линията за кредитиране на малки и средни предприятия, която вече е факт и е предмет на петото споразумение на СИБАНК с Европейската инвестиционна банка Величков каза, че благодарение на това споразумение банката разполага с по-евтин ресурс и се е задължила  да кредитира предприятия при преференциална лихва, която "европейската банка следи внимателно".

"Най-изгодно е, когато малките и следни предприятия комбинира ресурса от ЕИБ с гаранция по COSME. Тогава от една страна кредитът им е по-евтин, а от друга - с по-малко обезпечение". 

"Тези програми се допълват, а не се конкурират".

Що се отнася до плана "Юнкер" като цяло, Величков коментира, че при него "става дума за 315 млн. евро достъп за евтино преференциално кредитиране, което е предизвикателството пред цяла Европа, в което голяма роля играят банките":

"Няма национални квоти. Конкурират се банките в цяла Европа и ние по COSME бяхме сред първите 10. Съдейки по това представяне българските банки са конкурентни".

По думите на Величков България е била пилотна държава при използването на тези инструменти. "Те се тестваха по масово и ние, като банки се научихме по-добре да работим с тях. Резултатът е, че сега имаме опит и можем да се включим по-активно и успешно".

Величков коментира също и влиянието на Фонда на фондовете върху банковия сектор и кредитирането.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook