Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Ангелов: Излизането от Шенген ще е по-тежко за Гърция от кризата

Investbook, 15.02.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изгонването на Гърция от Шенген ще е първата крачка към изолирането й в периферията на Европа. Кризата с бежанците показа колко слаби и неподготвени са институциите в страната. Гърция е туристическа страна и има нужда от свободен достъп за пътуващите туристи. Ето защо излизането от Шенген може да се окаже по-тежко финансово и икономическо бреме от кризата и да довърши гръцката икономика. Така коментира най-важният въпрос за Гърция в момента икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обсъди и прегледа на третото споразумение за дълга на южната ни съседка, описвайки ситуацията там като "абсолютна безизходица".

В момента спорът в гръцкото общество е кой да плати сметката - дали пенсионерите, фермерите, работещите, или да се търси справедливо разпределение от всички по малко.

Икономистът посочи още, че освен под натиск от страна на кредиторите, СИРИЗА се намира и под политически натиск заради избора на нов лидер на опозиционната партия. Той изрази надеждата си всичко това да накара правителството да покаже резултати.

Моят прочит е, че Гърция върви към предсрочни избори. Въпросът е дали правителството ще отиде като победител след като е постигнало облекчаване на дълга или обратното – ще се провали в реформите и затова ще отиде на избори.  

Ангелов коментира и гръцкия банков сектор. Според него възстановяването там ще е трудно, макар че се забелязва подобрение по отношение на капиталовата адекватност. В тази връзка той посочи, че за страната е важно да проведе структурни реформи.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Investbook