Investbook

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Маринова: Само 2% от бежанците в ЕС могат да работят в индустрии с висока добавена стойност

Investbook, 12.02.2016

Елена Маринова, президент на Мусала Софт. Снимка:  Bloomberg TV Bulgaria Елена Маринова, президент на Мусала Софт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на най-голямата българска компания за софтуерни услуги Мусала Софт Елена Маринова коментира ситуацията в българската софтуерна индустрия и недостига на кадри в сектора в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Investbook с Дориана Ранкова на 12 февруари 2016.

Елена Маринова е уверена, че през следващите няколко години Мусала Софт ще расте с по-големи стъпки и ще назначи 700 нови работници. В момента в компанията работят 300.  

„Целта ни е през следващите няколко години да растем с 25% на годишна база като оборот и финансови параметри и да станем 1000 човека до 2020“, каза президентът на Мусала Софт.

Маринова призна, че постигането на тази цел е трудна, а начините за постигането ѝ е инвестиране в образованието на нови кадри. Усилията в тази насока обаче ще дадат резултат едва след 5 до 10 години.

Проверка, направена в бюрото по труда от Мусала Софт със съдействието на Министерството на труда и Агенцията по заетостта показва недостига на кадри в сектора.

„Няма безработни ИТ специалисти, нещо повече – няма безработни, завършили математически гимназии“, каза Маринова.

Възможностите остават преквалификация на кадри от други индустрии и внасяне на специалисти от чужбина.

„През миналата година в България са издадени 166 сини карти, от които 66 за ИТ специалисти“, коментира Маринова.  

„Недостигът на ИТ специалисти в световен мащаб е 4,5 млн. души, в ЕС близо 1 млн. души, а в България – десетки хиляди“, разкри президентът на Мусала Софт.

„Само 2% от бежанците, дошли в ЕС, могат да бъдат използвани в индустрии с висока добавена стойност“, каза Маринова
 

 

Последни новини
Още от Investbook