Investbook - архив

Понеделник - петък, 20 часа

Водещ: Александър Костадинов

Хенсън: Британските износители ще изгубят най-много при Brexit

Ще има сериозно обезценяване на паунда, коментира анализаторът Дан Хенсън

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият губещ при Brexit ще бъдат британските износители, тъй като износът представлява 40% от БВП на страната. Последствията за финансовия сектор няма да са толкова големи, защото Великобритания разчита на времевата зона, уменията и квалифицираните си служители да задържат компаниите и банките. Това обяви Дан Хенсън, анализатор за Bloomberg Intelligence, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него, ако Brexit стане факт, в дългосрочен план ще има сериозен удар по търсенето, търговията и стойността на БВП. Същевременно ефектът върху еврозоната ще е много по-малък отколкото върху Великобритания.

За британския паунд Хенсън коментира, че в дните преди референдума се очаква да има голяма волатилност, но тя ще се разсее, ако Великобритания остане в ЕС.

Ако Великобритания излезе от ЕС, ще има сериозен ефект върху валутата. От гледна точка на текущия дефицит страната разчита доста на капиталови потоци от други държави. Паундът ще се обезцени много сериозно и предполагам това обезценяване ще е постоянно, за да може да се преизчисли текущата сметка. 

Експертът каза още, че се очаква Английската централна банка да остави лихвените проценти непроменени на срещата си в четвъртък. 

Последни новини
Още от Investbook