Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Няма наченки за преструктуриране на икономиката

доц. Григор Сарийски, БАН, Invest/Or, 21.01.2018

В момента нямаме дори наченки за преструктуриране на икономиката. Това коментира доц. Григор Сарийски от БАН в предаването „Invest/Or“ с водещ Йордан Кирилов.

„Ние се опитваме да правим бизнес със същите средства, които сме използвали досега. Не се насочваме към продукти с по-висока добавена стойност, към производства с по-висока автоматизация и съответно с по-малко участие на труд, а искаме с абсолютно същата структура на икономиката просто да увеличим оборота. Но този модел на растеж не е устойчив“.

Сарийски смята още, че лайтмотивът, който от няколко години се подхвърля в общественото пространство, че малките и средните предприятия са гръбнака на икономиката, лека-полека трябва да отпадне.

„В момента също така се лобира за внасяне на работна ръка отвън. Говори се за междуправителствени спогодби с Армения, Азербайджан, Молдова, Виетнам. Работодателските организации все още са в един стадий на развитие, който е доста примитивен“.

Според него те са свикнали да решават дългосрочните проблеми с краткосрочни мерки.

„Проблемът е социалната цена, която ще трябва да плати обществото за привнасянето на работниците отвън“.

Що се отнася до 2018, Сарийски отбеляза, че голямата промяна през първото полугодие е европредседателството.

„Това е свързано с един по-голям пътникопоток, по-интензивно потребление на услуги, организиране на мероприятия. Това е нещо, което увеличи оборота в страната. За България ще се говориш под една или друга форма. Това съответно ще доведе и до увеличение на потока от туристи в България“.

Но след като мине това първо полугодие, ние нямаме фундамента, който да ни позволи един устойчив растеж, допълни още той.

Каква беше икономическата 2017? 

 


 

Последни новини
Още от INVEST/OR?