Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Икономиката на България - състояние, перспективи и проблеми

Доц. Григор Сарийски в Invest/Or?, 07.01.2018

Ако трябва да направим кратко обобщение на икономическата 2017 за България, въпреки че при всяко обобщение се рискува да се изпусне нещо важно, можем да кажем, че се движехме по силен наклон, с попътен вятър. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в предаването Invest/Or? на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Йордан Кирилов.

"Годината бе хубава и това се вижда от резултатите. Вижда се в устойчивите темпове на заплатите. БВП към третото тримесечие достигна 3,9%. Износът се увеличи вече с двуцифрени темпове - около 11%- 12% са данните към месец септември. Вече имаме и положителни темпове за кредитите. Годината бе положителна за повечето сектори в икономиката на България". 

Европейският съюз трябва да вземе мерки да оцелее, защото конфликтът между страните от Централна Европа и страните от Западна Европа стават все по-явни. Този конфликт съвсем не е безпочвен и във все по-голяма степен ще получава своята обосновка, заяви гостът. 

Какви са факторите, които стимулираха растежа на икономиката на България? Защо устойчивостта на растежа на българската икономика е сравним със "сламена колибка - имаме покрив, но не можем да говорим за устойчивост"? Какви бяха рисковете пред българската икономика, които не се развиха през миналата година? Как ще се отрази приключването на програмата за количествени облекчения? Ще свикне ли ЕС с факта, че Централна Европа може "просто да казва НЕ по някои въпроси"? Какво е бъдещето на Западните Балкани и ще бъдат ли приети интегрирани в ЕС? Защо големите инвеститори, както и младите хора в най-активна възраст избягват да развиват бизнес в страната ни?

Вижте целия коментар във видеото. 

Последни новини
Още от INVEST/OR?