Invest/Or? - архив

Неделя, 20 часа

Водещ: Ивелина Петрова

Какво очакват шведските компании у нас – отговаря посланикът на Швеция

Н.Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Швеция, Invest/Or, 03.12.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички бизнеси във всички страни искат по-малко административни пречки и шведските компании в България не са изключение. Когато говорим с тях за това, какво конкретно може да се подобри, те очакват стартирането на електронното правителство.

Това заяви Н. Пр. Луиз Бергхолм, посланик на Кралство Швеция, в предаването Invest/Or с водещ Радина Колева.

„В днешно време много документи и физическото посещаване на офиси заради бюрокрацията губи много време на компаниите", допълни тя.

Н.Пр. Луиз Бергхолм коментира проучването за бизнес нагласите на шведските компании в България, публикувано миналата седмица.

"Някои фирми споменават, че искат известни подобрения в трудовия кодекс, за да провеждат по-ефективна политика на човешките ресурси. Компаниите посочват и нуждата от съдебна система, на която може да разчитат, като това е основно изискване на бизнеса", коментира още тя.

По думите на Н.Пр. Бергхолм двустранните отношения  между Швеция и България са отлични, двете правителства работят в тясно сътрудничество и един от основните им интереси е да имат конкурентни икономики. "И двете страни работим за силен и по-обединен Европейски съюз, което ни прави по-конкуренти, така че бих казала, че имаме отворен и много позитивен диалог с българското правителство по тези въпроси и наистина вярвам, че то наистина иска да подобри бизнес климата както за българските, така и за чуждестранните компании", каза дипломат номер едно на Кралство Швеция.

"Поддържаме тесни контакти с повечето министерства около месец преди началото на европредседателство. Ресорното министерство е много важно и се радвам, че те са се заели много сериозно и амбициозно с тази задача", каза още Н.Пр. Бергхолм. По думите едни от основните теми са Западните Балкани и цифровизацията.

 

Последни новини
Още от INVEST/OR?